Nutralife
Oktobermaand, pompoenmaand - Artikels -

De pompoenen zijn talrijker dan vorige jaren, en zo klein heb ik ze nooit eerder geoogst. We hoeven ons niet aan de grootte te storen, dit jaar lijkt het wel of de zon alles op smaak heeft ingezet. Wie zoals ik lang heeft gewacht, oogst een oranje vrucht, met een schil taai als leer. Verborgen onder de schil nog dieper-oranje kleurig vruchtvlees: volrijp, hard maar nog sappig, de zon heeft de smaak intenser dan anders en ietwat poederig van smaak gemaakt. Zoals ik hem het liefste eet.

Pompoen is een vruchtgroente, net als komkommer en courgette. Pompoen is vooral water. Niet zonder dat alle macronutriënten in pompoen aanwezig zijn. Een van de macronutriënten die pompoen meer dan de andere bezit zijn suikers: glucose, fructose, sucrose en xylitol maken de smaak des te zoeter en de aroma’s smaken er alleen maar sterker door. We kunnen een pompoen gerust vetarm noemen. En de weinige vetzuren die de pompoen heeft hebben alleen ketens van 16 en 18 koolstoffen lang. Twee vetzuren steken erboven uit: alfa-linoleenzuur gevolgd door palmitinezuur. Ze zijn beslist nuttig: in de dunne darm trekken ze galzuren aan, en daarmee zijn de in vet oplosbare vitaminen opneembaar. Alfa-linoleenzuur zal zich later in DHA omzetten.  DHA samen met salicylzuur – ook in pompoen aanwezig – zijn een natuurlijke ontstekingsremmer. En gebonden aan palmitinezuur stapelt vitamine A in levercellen op.

De pompoen is zoet én hartig, dankzij de vele mineralen waar de pompoen naast suikers rijk aan is. En wat de diepe kleur al doet vermoeden, bevestigen de cijfers: pompoen is een concentraat van carotenoïden. Na vitamine C en E is dit pro-vitamine A het belangrijkste vitamine in pompoen. Die laatste heeft natuurlijke geconjugeerde bindingen. Alle drie, vitamine C, A en E, zijn het anti-carcinogenen.

Pompoen die de huid zacht en vochtig houdt is een natuurlijke remedie tegen droge huid. Niet alleen cellen vernieuwen is een taak van vitamine A, ook met slijmvlies aanmaken helpt vitamine A. Dat is goed voor wie door reflux wordt geplaagd: vanwege het zuur is diens slijmvlies er niet te best aan toe. Hij voelt zich beter met pompoen.

Vitamine E samen met vitamine C zijn prima geschikt om te verhinderen dat de nitraat die pompoen ook heeft tot kankerverwekkende nitrosamine wordt omgezet.

Je eet pompoen niet alleen al voor de gezonde stoffen, ook de smaak is heerlijk. Dat moet je maar eens op een pompoensoepje uitproberen. http://www.nutralife.be/recepten/mijn-soepen/pompoensoep/