Nutralife

Asperges met bearnaisesaus

- Asperges -

Een heerlijk vettig gerecht is volgens mij wel bearnaisesaus. Zoals te verwachten is, past het vettige van de saus bij het frisse van de asperges. Hier dien ik de asperges op met lamsvlees. Maar biefstuk is even lekker, en zalm natuurlijk ook.

Bereidingstijd

60 min.

Baktijd

5 min.

Calorieën

795 kCal. / portie

Ingrediënten
  • Lamskroon of snede mals lamsvlees
  • aromatische kruiden: rozemarijn, tijm, peterselie, koriander, dragon, kervel, munt, salie, daslook,...
  • Kleine vastkokende aardappelen in de schil
  • Ongezouten hoeveboter
  • Witte wijn
  • Dragonazijn
  • Aspergesap
  • Dragon (een tiental blaadjes) en kervel (een handvol kervel, of een blokje uit de diepvries)
  • Tomatenblokjes van een tomaat (zonder pitjes)
  • 3 eieren
Bereiding
  1. Voor meer smaak kook ik de aardappelen in de schil gaar; houd ze apart;
  2. Schil de asperges en snijd ze in stukken van een 3-tal cm; kook de asperges volgens recept “Asperges op Vlaamse wijze”; houd ze warm in de warmhoudlade; houd wat van het sap apart;
  3. Pel de aardappelen en bak ze in boter;
  4. Maak een marinade voor het vlees: verzamel allerlei aromatische kruiden in de tuin: rozemarijn, tijm, peterselie, koriander, dragon, kervel, munt, salie, daslook,… Hak de kruiden fijn en meng ze met goede olijfolie;
  5. Masseer het vlees met het kruidenmengsel;
  6. Bak het vlees vervolgens in boter;
  7. Scheid de eierdooiers van het eiwit, doe ze in een steelpan, voeg 3 eetlepels witte wijn, 1 eetlepel dragonazijn en 1,5 eetlepel aspergesap (of water) erbij; klop stevig met de klopper (of met de mixer);
  8. Laat intussen 30 – 50 gram boter smelten in een andere steelpan (ikzelf klaar ze nooit);
  9. Voeg de gesmolten boter geleidelijk toe, zet de steelpan op het eind (schuin) op een zacht vuurtje, en blijf stevig doorkloppen tot alle boter is opgebruikt;
  10. De saus is te dik met alleen maar 30 – 50 gram boter; leng de saus dus verder aan met enkele eetlepels aspergesap tot ze dik-vloeibaar is;
  11. Voeg plukjes kervel en fijn gehakte dragon en tomatenblokjes toe; laat de saus doorwarmen, maar niet zo warm dat de eieren kabbelen;
  12. Snijd het lamsvlees in plakjes van 0.5 cm;
  13. Nappeer de saus half over de asperges, ernaast ligt het vlees: giet er een paar lepels van de kruidige vleessaus over; serveer er de gebakken aardappeltjes bij.
Tip

De bearnaisesaus is een recept van Comme chez soi. Het is het beste recept van bearnaisesaus dat ik ooit heb gemaakt. Naar gewoonte heb ik de saus verdund, ditmaal met aspergesap, voor een makkelijke vertering. De saus is voor 3 personen.