Nutralife

Granola – de rui

- Granola - Ontbijt -

Velen zitten 's morgens aan tafel een kommetje havermoutpap te eten. Niet dat iedereen havermoutpap plots zo lekker vindt, maar velen associëren havermout met een gezond ontbijt. Het is het soort ontbijt dat je met een minieme inspanning bereidt en de samenstellende bestanddelen zijn dezelfde als in een ambachtelijk brood. Je hoeft er bovenal geen zoet of zout beleg bij te eten - geen jam, geen smeerpasta, geen kaas, geen vlees. Voor de suikerspiegel maakt het weinig uit of je dit eet of volkoren (en dus vezelrijk) brood. Uiteindelijk kiest ieder voor zichzelf hoe hij wenst te ontbijten. Het is maar dat de micro- en macronutriënten je lang genoeg verzadigen. Altijd op zoek naar een volwaardige maaltijd, ontdekte ik op een dag granola uit Portugal. Ik had nooit zoveel geuren in een granola waargenomen. Dit eigengemaakte recept levert een bijdrage aan wat een volwaardig ontbijt hoort te zijn: zetmeel en vezels, vitaminen en mineralen, vetstof en een massa eetlustopwekkende geur- en smaakstoffen.

Bereidingstijd

20 min.

Baktijd

25 min.

Calorieën

270 kCal.

Ingrediënten
  • een theekop amandelen
  • een theekop hazelnoten
  • een theekop zonnebloemzaden
  • een theekop pompoenzaden
  • een theekop gemalen kokosnoot
  • 3 eetlepels chiazaden
  • 1 eetlepel kaneel
  • 1 theelepel gemalen fondant chocola (99% puur)
  • 3/4e van een theelepel zeezout
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 1/3e van een theekop honing of het meer neutrale ahornsiroop
  • 1/3e van een theekop gesmolten kokosnootolie (omdat die de hitte van de oven goed kan verdragen)
  • 1 theekop havermoutmeel
  • voeg fruit en noten volgens voorkeur toe
Bereiding
  1. voorverwarm de oven op 150°C, en bedek de bakplaat met bakpapier
  2. maal de noten grof
  3. meng ze onder de kleinere noten en zaden
  4. doe dit in een mengschaal, voeg kokosnoot, chiazaden, kaneel, en zout toe, en roer goed onder elkaar
  5. doe in een andere mengschaal de kokosnootolie, de ahornsiroop en het vanille-extract
  6. voeg de inhoud van de ene mengschaal bij de andere, verdeel het mengsel op de bakplaat
  7. bak gedurende 25 minuten, dat wil zeggen tot het mengsel goudgeel kleurt, daarna omroeren, en nog +/- 15 minuten verder bakken tot alles goudgeel gekleurd is
  8. laat het afkoelen, tot een knapperige granola
  9. bewaar de granola tot gebruik in een afgesloten recipiënt.
Tip

serveer met melk of yoghurt, en vers seizoensfruit.