Nutralife

Bloemkoolsoep

- Mijn soepen -

Van een volledige bloemkool maak je wel een erg grote kom soep. Het is zo'n groente die ik bereid voor bij het hoofdmaal terwijl ik van de resten soep maak. Ik kook de meeste bloemkoolroosjes in de stoomkoker; die bereid ik met bechamelsaus. Het groenig geworden kookwater is mijn kooksap voor de soep (hetzelfde doe ik met broccoli); het sap bezorgt de soep een uitgesproken bloemkoolsmaak. Houd het witte krokantste deel van de bloemkoolsteel apart (niet het harde vezelige deel) en verwerk het samen met de overblijvende rauwe bloemkoolroosjes in de soep.

Bereidingstijd

20 min.

Calorieën

55 kCal. / 300ml

Ingrediënten
  • Sjalot of ui
  • Selderstengel
  • Bouillon: sap van bloemkool en kippenbouillon: 3 delen bloemkoolsap voor 1 deel kippebouillon
  • Bloemkoolroosjes en de malse bloemkoolsteel
  • Hoeveboter
  • Aromatische kruiden: peterselie en tijm; specerijen: peper en grof zeezout
Bereiding
  1. Eerst moet je alle versneden groenten kort in hoeveboter laten zweten, samen met de peterselie en tijm.
  2. Voeg de bouillon en het sap toe.
  3. Kook een twintigtal minuten op zacht vuur.
  4. Soep fijnmixen tot een fluwelige soep; op smaak brengen met peper van de molen en met grof zeezout.
Tip

Hoe meer bloemkool je gebruikt, hoe papperiger de soep; ik geniet het meest van haar smaak met minder bloemkool.