Nutralife

Pompoensoep

- Mijn soepen -

Pompoensoep is een andere doorgestoken soep die in de winter heerlijk smaakt. Bij dit soort soepen hoef je geen aardappelen te voegen; de groenten bevatten genoeg vezels die de soep vanzelf indikken, ook zonder aardappel.

Alhoewel de schil taai is, schil je de pompoen, zo hoort het. Verwijder de pitten, versnijd het vruchtvlees in stukken. Laat de pompoenpitten drogen en voeder ze aan de vogels; zeker in de winter kunnen ze de voedingstoffen en het vet ervan goed gebruiken.

Bereidingstijd

40 min.

Calorieën

25 kCal. / 300ml

Ingrediënten
  • Sjalot of ui
  • Selderstengel
  • preiwit
  • vruchtvlees van 1 tomaat
  • Bouillon: van groenten
  • hoofdgroente: pompoen (1/2 pompoen, van ca. 25-30 cm dia. per liter bouillon)
  • Hoeveboter
  • Aromatische kruiden: peterselie en tijm; specerijen: peper en grof zeezout
  • optie: een scheutje room
Bereiding
  1. Eerst laat je enkele versneden groenten kort in hoeveboter zweten: ui, selder, pompoenstukken, samen met de peterselie.
  2. Voeg de preiringen, tomaat en tijm erbij.
  3. Laat kort meesudderen, dan komen de aroma’s beter tot leven.
  4. Voeg de bouillon toe.
  5. Kook een vijfentwintigtal minuten op zacht vuur.
  6. Soep fijnmixen tot een fluwelige soep; op smaak brengen met peper van de molen en zout.

 

Wil je graag meer weten over de voedingstoffen in pompoen, lees dan http://www.nutralife.be/artikels/oktobermaand-pompoenmaand/

 

Tip

Bij de pompoensoep voeg ik prei, selderstengel, ui en tomaat als bijgroenten; het laat de pompoensmaak des te beter uitkomen. Soms giet ik vlak voor het serveren een scheut dikke room in de soep; dat verhoogt wel de toevoer van calorieën, maar de soep wordt er nog fluweliger door.

In een soepbord, vlak voor het opdienen, rasp ik wat van de curcumawortel die ik nog in de koelkast heb liggen. De smaak wordt er des te frisser en pittiger van.