Nutralife

Burek

- Vegetarisch koken -

Dit gerechtje combineert krokantheid met zachtheid, een zoete uiensmaak met een droge kaassmaak, en een nasmaak die aan tanine doet denken. Spinazie is een gezonde groente die ons van hoge doses micronutriënten voorziet: van kalium en calcium, van ijzer en magnesium, van provitame A en E, van foliumzuur.

Bereidingstijd

20 min.

Baktijd

30 min.

Calorieën

550 kCal.

Ingrediënten
  • Sjalot
  • Jonge vers geplukte spinazie: reken 100-150 gram rauwe spinazie per persoon
  • Fetakaas: 1 reep van zo'n 5 cm op 2 cm
  • Peterselie: een handvol
  • Filodeeg
  • Om te bakken: 5 gram hoeveboter
  • Om in te strijken: een ei gemengd met een scheut melk en olijfolie van eerste persing
Bereiding
  1. Eerst moet je de sjalot aanstoven, laat een handvol peterselie kort meeverhitten.
  2. Daarna voeg je de gewassen, half-vochtige spinazieblaadjes toe.
  3. Laat de spinazie meestoven tot hij smeuïg zacht is, en droog.
  4. Strooi blokjes fetakaas over de afgekoelde spinazie.
  5. Haal het filodeeg uit de koelkast.
  6. Per portie: leg drie filoblaadjes bovenop elkaar op bakpapier (ca. 20 cm doorsnede).
  7. Vouw de zijkanten een voor een naar binnen.
  8. Leg vervolgens een blaadje aan de rechter- en een aan de linkerzijkant.
  9. Dresseer de helft van het spinazie/ui/feta-mengsel op het filoblad, gebruik de filoblaadjes van de linker- en rechterzijkant om dicht te vouwen.
  10. Doe dezelfde bewerking nog eens over met de rest van het spinaziemengsel.
  11. Dek af met een tweetal resterende filoblaadjes.
  12. Verdeel in porties door oppervlakkige inkervingen met een mes te maken.
  13. Strijk de oppervlakte in met het eier/melk/olijfolie-mengsel.
  14. Baktijd: ca. 30 minuten op 180°.
  15. Extra lekker als je er een rucola-salade bij serveert.