Nutralife

Cassoulet

- Wintergerechten -

Dit gerecht komt uit Toulouse; het recept is zoals het traditionele, alleen met minder vlees (zonder spek, en zonder worst)

Bereidingstijd

150 min.

Calorieën

650 kCal.

Ingrediënten
  • 2 sjalot of ui
  • 2 knoflookteen
  • 40-70 gram tomatenconcentraat
  • 1 eendenbout pp.
  • 125 gram limabonen pp., of haricots de Tarbes
  • 3 el paneermeel per strooibeurt
  • Aromatische kruiden: peterselie, tijm en laurier; specerijen: peper van de molen en kruidnagel
Bereiding
  1. Vooraf: laat de bonen 12 uur in water wellen; spoel ze en kook ze gedurende 10 minuten; afgieten.
  2. Spoel de kookpot eerst om en doe er dan de bonen in bedekt met water; kruid met peper; voeg een gepelde ui bij de bonen waarin je een kruidnagel prikt. Voeg peterselie, tijm en laurierblad toe. Laat ongeveer een uur koken. Giet de bonen af.
  3. Laat intussen de eendenbout smelten in een pan; gebruik het vet om er een fijn gesneden ui in te stoven.
  4. Leg de eendenbout in een vuurvaste schaal, voeg de ui en een knoflookteen toe, en de bonen; giet er een halve tot een liter kokend water vermengd met het tomatenconcentraat over. Bestrooi met paneermeel.
  5. Zet de schaal, onafgedekt, in een voorverwarmde oven bij 200°C. Tijdens het garen dikt de saus; de cassoulet is het lekkerst als je de korst die zich aan de oppervlakte vormt elke 10 minuten breekt en onder de saus roert; bestrooi opnieuw met paneermeel, laat verder gaarbraden; dit herhaal je een vijftal keer. Werk af met fijn gehakte peterselie.
  6. NB: In plaats van de cassoulet vijf keer met paneermeel te bestrooien voor 1 liter water, doe je drie keer voor een halve liter water.