Nutralife

De eerste sla

- De groententuin in april -

Nog voor het begin van de zomer kan je sla uit de serre oogsten. Rond deze tijd, vlak na de winter, is het moment gekomen om diepvrieskost door rauwkost te vervangen. Anders gezegd, het groenteseizoen is begonnen. Het begint met sla, die smelt in de mond. En bij een zachte lente, is spinazie al even snel oogstklaar. In een serre, bij een zachte winter, kan peterselie overwinteren. Tegelijk zie je in de kruidentuin de bieslook omhoog schieten, en komt de daslook in bloei. Anders gezegd, het is tijd voor andere dagelijkse kost om je voorraad vitaminen opnieuw aan te vullen.

Calorieën

120 kCal.

Ingrediënten
  • Kropsla of losse slablaadjes
  • Peterselie en bieslook
  • Sjalot
  • Honingtomaat
  • Voor de dressing: olijfolie van eerste persing, huisbereide mayonaise, graanmosterd, citroen
Bereiding
  1. Was de slablaadjes, verwijder de nerven, en zwier droog.
  2. Snijd een handvol vers geplukte peterselie, samen met wat bieslook fijn.
  3. Snijd de sjalot fijn.
  4. Maak in een schaal een dressing op basis van eigenhandig bereide mayonaise, een theelepel graanmosterd, een scheut ongeraffineerde olijfolie. Besproei met verse citroen.
  5. Voeg kruiden, stukjes honingtomaat en sla toe. Meng onder elkaar.
Tip

Een keer serveer ik dit soort salade bij huisbereide frietjes en spiegeleitjes afkomstig van scharrelkippen. Een andere keer bij kippenpasteitjes, dan bij bio-steak met gebakken vastkokende aardappeltjes. Voor nog meer smaak maak ik een kruidenboter: fijn gesnipperde daslook meng ik onder een blokje boerenboter. De kruidenboter smelt op het vlees terwijl het bakt.