Nutralife

Brunch, gezond en gevarieerd

- Gezonde zomerhapjes - Ontbijt -

Dit is mijn versie van een gezonde en gevarieerde brunch met alles erop en eraan.

Bereidingstijd

180 min.

Ingrediënten
Tussen 10 en 11 knaagt de maag van de honger. Daar kun je maar best rekening mee houden als je de etenswaren voor de brunch inslaat. Maak een boodschappenlijstje, en haal volgende levensmiddelen in huis:
champagne 
granola en volkoren brood (met gebroken walnoten of zaden)
feta 
Griekse yoghurt 
olijfolie van eerste persing 
scharreleitjes 
augurken 
sneetjes bresoala of grison 
zongedroogde tomaat 
dadels 
pittige kaas (cheddar, oude jersey, jonge gouda) 
kopvlees 
gehaktballetjes 
sneetjes rauwe tonijn en sneetjes rauwe of licht gerookte zalm (dun gesneden zoals voor sushi)
Als je het geluk hebt dat alles uit de tuin komt, moet je ze niet kopen. Anders moet je ook 
fruit en groenten aanschaffen: 
zwarte bessen en halfoogst appels 
aardbei en framboos 
radijs en rucola 
komkommer en tomaat 
puntpaprika's 
peterselie en bieslook.
Bereiding

☑ Voor de aperitief. Champagne past bij een brunch, als koolhydraten bij een ontbijt. De eetlust (en de vrolijke sfeer) zal er alleen maar door toenemen. Ik begin met het fruit. Ik heb een sapcentrifuge in huis gehaald. Zo kan ik sap maken van de zwarte bessen. Voeg een geut bij de champagne, en je hebt je eigen Kirr royal. Daarnaast kun je heerlijk fris appelsap met de centrifuge maken.

☑Wie voor de tweede keer radijzen heeft gezaaid, kan ze rond deze tijd oogsten. Ze passen uitstekend bij het aperitief.

☑ Voor de granola en het brood. Als je er zin in hebt kun je granola en brood zelf bakken. Lees de recepten. Zeker als je geen bakker in de buurt hebt die lekker brood heeft, kun je beter zelf bakken. Anders is het even zoeken naar de beste kwaliteit. Zwarte jostabessen en blauwe bessen voeg ik bij eigengemaakte granola (zie recept).  Als je toch al sap hebt geperst, kun je er evengoed gelei van maken. Ga als volgt te werk: roer een zakje pectine onder 1 liter sap, breng aan de kook en voeg 500 gram suiker toe (een deel ruwe rietsuiker en een deel kristalsuiker). Kook het sap in tot een stroperige gelei.  Dit soort gelei past het best op een dikke snede volkorenbrood. De gelei is ook heerlijk verfrissend bij yoghurt en bij plattekaas.

☑ Iedereen die een tuin heeft zou ze moeten hebben: bosaardbeien. Dit zijn aardbeien met de intense smaak van een bosaardbei en de frisheid van een juni aardbei. Maak er een fruitsalade mee, eenvoudig maar zo vol smaak: vermeng de aardbeien met de frambozen. Voeg eventueel een muntblaadje toe.

☑Het is pluktijd van halfoogst appeltjes. En dus staat de fruitschaal midden op de tafel, binnen handbereik van ieder. Het zuur van de appel komt de vertering van pas.

☑ De tuin bulkt van de komkommers rond deze tijd. Versneden tot schijfjes vermeng ik ze met olijven, feta, tomaat. De smaak is zo puur dat er zelfs geen dressing bij hoeft. Wel bieslook. Die strooi je op de feta. Als je naar een reden zoekt waarom je komkommer bij zilte feta zou opdienen, dan is het wel vanwege de kalium die komkommer oplevert. Het brengt de natrium/kalium-balans in evenwicht. Met komkommer kun je nog veel meer doen.

☑ Maak tsatsiki volgens klassiek recept: laat 3 uur op voorhand een potje Griekse yoghurt in een zeef in de koelkast uitlekken. Gooi de overgebleven wei niet weg, maar drink het op. Het is goed voor de weerstand. Rasp een komkommer fijn, en meng onder de dikke yoghurt. Voeg een fijn gehakt miniteentje knoflook toe, en een snuif zout. Tsatsiki is bijzonder lekker bij rauwe tonijn en zalm, en heerlijk bij warme gehaktballetjes – gehakt mengen met fijn gesneden ui, fijn gehakte peterselie, een ei en paneermeel. Balletjes rollen en bakken in de pan.

☑ Als je nu al tomaten oogst kun je voor bij de brunch net zo goed salata caprese maken. Het succes is overweldigend: maak dus voldoende want de salade is altijd als eerste helemaal opgegeten (zie recept).

☑ Met een beetje geluk, kun je de eerste malse zoete puntpaprika’s in de serre oogsten. Ze zijn een en al smaak. Versnijdt ze in stukken van 2 cm groot, vermeng ze met partjes tomaat en feta. Nu nog de dressing erbij: een eetlepel olijfolie vermengd met citroensap van een halve citroen. Maak genoeg want dezelfde dressing is ook bruikbaar bij wat hierna volgt.

☑ Voor de museau de boeuf. Haal grote augurken in huis als je ze zelf niet oplegt. Verklein het kopvlees tot stukjes van 1 cm grootte, snijd dunne schijfjes augurk, hak peterselie fijn, vermeng alles en verwerk opgelegde zilveruitjes onder het geheel. Overgiet met de vinaigrette.

☑ Schik tot slot het gedroogde vlees op een bord (bresoala of grison), besprenkel het vlees licht met de vinaigrette. Versier het vlees met stukjes zongedroogde tomaat, en gescheurde reepjes rucola.

☑ Maak pesto volgens klassiek recept, alleen zonder knoflook en zonder Parmezan. Serveer de pesto samen met lichtgerookte of rauwe zalm (op een vierkantje grof brood bijvoorbeeld). Leng je de pesto met meer olijfolie aan, dan is die ook heerlijk bij licht gebakken (nog halfrauwe) tonijn.

☑ Bak mini-spiegeleitjes. Of bak omelet met tomaat (zie recept).

☑ De kazen mogen op een bord met dadels ertussen.

☑ Bak cake in minivormpjes met noten (amandelen en walnoten), met chocola of met appel (zie recept).

SCAL