Nutralife

Spelt-tarwebrood

- Brood - Ontbijt -
Boerenbrood

Een uitgebreid ontbijt nuttigen met brood, een eitje of ander beleg, vers sinaassap en yoghurt is een gewoonte die verloren is gegaan. Want in vele gezinnen heeft brood plaatsgemaakt voor havermoutpap met fruit en zuivel. Dat lijkt een redelijke ruil: zo'n ontbijt bereid je met een minieme inspanning, en de voedingstoffen zijn dezelfde. Het is niet toevallig dat brood wordt verruild voor muesli of havermoutpap. Het brood is al lange tijd van slechte kwaliteit. Brood maken gaat al lang niet meer volgens een Reinheitsgebot. Een gigantische hoeveelheid additieven maken van brood een gemaksvoedingsmiddel dat niet langer verzadigt. Wie traditioneel brood bereidt weet: met wat de ingrediënten kosten kan je geen goed brood voor € 2,60 van de hand doen. Ik, die geen havermoutpap lust, zie voor mezelf maar een oplossing: brood eigenhandig bereiden. Het brood dat ik eet is gemaakt van spelt, tarwe, weikaas, honing, zaden, boerenboter, zuurdesem en gist. Dit brood werd samengesteld om zijn nutritieve eigenschappen: je vindt er alle macronutriënten - gezonde vetzuren, vezels en suikers, eiwit van hoge biologische waarde, en tegelijk krijg ik de micronutriënten nodig om de macronutriënten goed te verteren: vezels en B-vitaminen voor de suikers, B-vitaminen voor de eiwitten zelfs, onverzadigde vetzuren met in vet oplosbare vitaminen die ervoor zorgen dat de vetten niet meteen oxideren.

Baktijd

40 min.

Calorieën

72 kCal. / snede

Ingrediënten
 • 490 ml water
 • 420 gram volkoren speltmeel volledig  (volledig uitgemalen, zonder additieven)
 • 420 gram volkoren tarwemeel (volledig uitgemalen, zonder additieven)
 • 1 eetlepel honing
 • 1 eetlepel weikaas
 • 200 gram zuurdesem
 • 2 eetlepels lijnzaad, 2 eetlepels sesamzaad, 2 eetlepels zonnepitten, of een tiental grof gemalen walnoten
 • 28 gram bakkersgist
 • 28 gram hoeveboter
 • 11 gram zout
Bereiding

 

 1. In de keukenrobot of in de broodmachine bereid je het deeg, op de broodplank verdeel en vorm je het deeg, in de oven krijgt het deeg zijn laatste narijs, en bak je het brood af.
 2. Bereiding in de broodmachine of in de keukenrobot: doe water, zout, ricottakaas en honing in de machine.
 3. Voeg meel, bloem, noten en boter toe.
 4. En tot slot de gist.
 5. De zaden mogen er ook meteen bij.
 6. In de keukenrobot: kneed de ingrediënten tot een deeg gedurende ca. 20 minuten; laat ca. 1 uur rijzen
 7. In de broodmachine: laat het deeg kneden en rijzen in de machine – na een tiental minuten mogen de zaden erbij – tot vlak na de tweede rijs
 8. In de keukenrobot: na de rijs: kneed kort in de keukenrobot, giet het deeg op een houten plank, verdeel in porties van ca. 355 gram, vormen, opbollen, in bakvormen leggen, narijs in de oven bij kamertemperatuur gedurende een uur
 9. In de broodmachine: Na de tweede rijs, het deeg uit de machine nemen, in porties verdelen van ca. 350 gram, vormen, opbollen, in bakvormen leggen, narijs in de oven bij kamertemperatuur gedurende een uur.
 10. Bakken op de bodem van de oven bij 180 ˚C gedurende 35-45 minuten.

 

Tip

Steek voor het vormen een handvol van het deeg af en bewaar het in een gesloten doos in de koelkast. Dit is je zuurdesem. Voeg het samen met de gist bij de overige ingrediënten als je de volgende keer brood bakt.