Een uitgebreid ontbijt nuttigen met brood, een eitje of ander beleg, vers sinaassap en yoghurt is een gewoonte die verloren is gegaan. Want in vele gezinnen heeft brood plaatsgemaakt voor havermoutpap met fruit en zuivel. Dat lijkt een redelijke ruil: zo'n ontbijt bereid je met een minieme inspanning, en de voedingstoffen zijn dezelfde. Het is niet toevallig dat brood wordt verruild voor muesli of havermoutpap. Het brood is al lange tijd van slechte kwaliteit. Brood maken gaat al lang niet meer volgens een Reinheitsgebot. Een gigantische hoeveelheid additieven maken van brood een gemaksvoedingsmiddel dat niet langer verzadigt. Wie traditioneel brood bereidt weet: met wat de ingrediënten kosten kan je geen goed brood voor € 2,60 van de hand doen. Ik, die geen havermoutpap lust, zie voor mezelf maar een oplossing: brood eigenhandig bereiden. Het brood dat ik eet is gemaakt van spelt, tarwe, weikaas, honing, zaden, boerenboter, zuurdesem en gist. Dit brood werd samengesteld om zijn nutritieve eigenschappen: je vindt er alle macronutriënten - gezonde vetzuren, vezels en suikers, eiwit van hoge biologische waarde, en tegelijk krijg ik de micronutriënten nodig om de macronutriënten goed te verteren: vezels en B-vitaminen voor de suikers, B-vitaminen voor de eiwitten zelfs, onverzadigde vetzuren met in vet oplosbare vitaminen die ervoor zorgen dat de vetten niet meteen oxideren.
40 min.
72 kCal. / snede
Steek voor het vormen een handvol van het deeg af en bewaar het in een gesloten doos in de koelkast. Dit is je zuurdesem. Voeg het samen met de gist bij de overige ingrediënten als je de volgende keer brood bakt.