Nutralife

Prei, risotto, sint-jakobsvrucht

- Wintergerechten -

Prei hoort bij de winter als bloemkool bij de zomer. Prei heeft twee bio-actieve stoffen vermeldenswaard: het anticarcinogeen kamferol, ook goed tegen hart- en vaatziekten. Het andere is het koortsremmende salicylzuur. Hoewel prei een bladgroente is, zit prei onderverdeeld bij de aliumfamilie, net zoals ui. De vluchtige stoffen in prei geuren net zo sterk als ui. Prei proeft zoet van de zoetsmakende polyolen, en zout afkomstig van kalium. Tijm past goed bij prei. Meer heb je niet nodig voor een perfecte preismaak. Behalve misschien ricotta.

In dit gerecht waarin ik prei heb verwerkt, zit ook Arborio rijst. Tijdens het koken gaat de smaak van bouillon over in de steeds zachter wordende rijst; En verder hoef je alleen maar te kauwen en de sappige risotto geeft haar smaken vrij. De sint-jakobsvrucht, krokant vanbuiten, en boterzacht vanbinnen past uitstekend bij de risotto met preismaak, waarna een tanine-achtige smaak in de mond blijft hangen.

Risotto komt uit Piemonte vandaan waar de rijst wordt verbouwd; risotto wordt altijd met bouillon bereid.

Baktijd

20 min.

Calorieën

870 kCal.

Ingrediënten
 • 2 sjalot
 • In stukjes gesneden prei van 3 preistengels
 • 1 kop arboriorijst
 • Vetstof: olijfolie en hoeveboter
 • Sint-jakobsvruchten (3 pp.)
 • 1 liter kippenbouillon of visfumet
 • Ricotta
 • Aromatische kruiden: tijm
Bereiding
 1. Vooraf: bereid de kippenbouillon (recept bij “soepen”); makkelijker is het bouillon tot gebruik in de diepvries te bewaren.
 2. Laat de prei met tijm erbij in gesmolten boter beetgaar worden; giet de prei niet af, maar mix de prei samen met het heerlijke stoofvocht; meng er tot slot een eetlepel ricotta onder.
 3. Breng de kippenbouillon aan de kook, laat het vocht daarna op zacht vuur pruttelen.
 4. Stoof de fijn gesneden sjalot in olijfolie in de wok.
 5. Doe de kop rijst bij de sjalot en fruit kort.
 6. Voeg een eerste pollepel kokende bouillon toe; het vocht verdampt deels, deels dringt het in de rijst; dit herhaal je tot de rijst gaar is – op het moment dat de rijst zacht is van het opgenomen vocht; vergeet niet de rijst af en toe om te roeren.
 7. Meng de prei onder de rijst en warm nog even op.
 8. Bak de sint-jakobsvruchten kort in hoeveboter waarin je eerder een fijn gesneden sjalot hebt gefruit; perfect gebakken betekent krokant vanbuiten en zacht vanbinnen.
 9. Dresseer op het bord – eerst het rijst/preimengsel, met daarrond de sint-jakobsvruchten.