Nutralife

Main Area

De groenten in de lente: gezond superfood, smakelijk en kalorie-arm.

Posted on juni 29th, 2017

De vele geneugten van een tuin

Vanaf maart tot september heeft iedere maand haar eigen gewassen, maar zoals de ene na de andere groente in de lente ontluikt, zo overvloedig is geen ander jaargetijde. Zoals een beloning is na een winter van diepvriesmaaltijden.

In het najaar heb ik waterkers in de serre ingezaaid, zodat die in het voorjaar volgroeid is, gelijk met de spinazie: heerlijk voor in een vissaus. En voor de winter heb ik een rij knoflookteentjes in volle grond gelegd waar ze makkelijk kunnen overwinteren.

Het is februari en voor wie dat nog niet heeft gedaan, het is nu de hoogste tijd om de compost van groentenafval over de braakliggende moestuin onder te graven. De planten kunnen de fosfor, kalium en stikstof uit de plantenafval goed gebruiken om te groeien. Ieder gewas, zonder kunstmatige groeiversneller, in haar planteigen ritme. De moestuinier weet dat als de grond luchtig en vruchtbaar is, de oogst des te overvloediger zal zijn. Moet je maar eens naar de aardwormen kijken, hoe het ervan krioelt in een natuurlijk bemeste grond.

Ik ben alvast in de serre begonnen met de bloemkool in de serre te planten. Want ik weet dat de maanden april en mei de mooiste bloemkolen opleveren, niet verpest door vlinderlarven zoals ze in deze zomer anders wel zijn. Het is intussen maart. In de serre heb ik losse sla uitgeplant. Ik kan haast niet wachten om over een maand de eerste malse slablaadjes te proeven die ik de hele winter heb gemist. Ook leg ik nu al ui en sjalot in de volle grond. Niets zo geschikt als ui of sjalot om de smaak van elk gerecht te versterken, of het nu sla is, spinazie, soep of saus. Tot het zover is, zijn we in juli, vijf maand later.

Het is april, de nachtelijke vrieskou is voorbij, en op het platteland is iedere teler en iedereen met een biologische moestuin vrolijk in de weer om in de lichtste dagen van het jaar de groentebedden in te zaaien. We willen liever van geen supermarkt afhankelijk zijn om groenten en fruit in te kopen, en we nemen graag die taak op ons om zelfvoorzienend te zijn.

Onder dit lentelicht schieten bloemen en kruiden uit de grond. In de winter zijn veel van de kruiden verdwenen, maar onder de grond hebben ze stevig geworteld. Er zijn alweer pepermuntblaadjes voor in een kopje thee; er zijn malse zuringblaadjes voor in de kruidenboter; er is mierikswortel, bieslook en peterselie; de frisse blaadjes tijm keren terug op de houterige takjes; en de daslook nu volledig overschaduwd door de bloeiende rozemarijn, is alweer uitgebloeid. Er is al sla en de jonge spinazieblaadjes geven de sla extra smaak; er zijn bloemkolen, asperges, radijsjes. Op mooie dagen zoals in deze lente verspreiden de bloesems aan de fruitbomen hun zoete geuren in de tuin. De aromatische kruiden krijgen de fraaiste bloemen met de prachtigste kleuren onder de lentezon. Onder een stralende zon, met af en toe een zachte regen, zal de oogst, zoals ieder jaar, opnieuw overvloedig zijn.

Het is inmiddels begin mei. De tomatenplanten staan er nu pas, en de in potjes ingezaaide basilicum zijn klaar om in volle grond over te planten. Daar zijn er aardbeien, nu al, in volle serregrond. De aardbeien mogen anders wel buiten de serre worden geplant, maar het zal nog tot einde mei duren voor ze daar geoogst worden. De mediterrane paprika’s, courgetten, aubergines en komkommers mogen begin mei buiten worden geplant. Zodra de nachten nog zachter worden, zal de ene na de andere bloesem snel tot een volwaardige vrucht uitgroeien.

Is er een beter leven denkbaar dan het leven buiten?