Nutralife

Main Area

Hoe weten of er gevaar voor diabetes is

Posted on november 15th, 2017

Voor wie er behoefte aan heeft het te weten, er zijn zes manieren waar bijna ieder van ons aan kan afleiden of hem diabetes te wachten staat.

  • BMI: Of je lichaamsgewicht normaal is, dan wel te hoog, of te laag, kun je nagaan met de formule die je body mass index berekent. Het is een formule die geschikt is voor volwassenen en niet-sporters.

Lichaamsgewicht (kg) = Berekening BMI
Lichaamslengte (m2)

Bijvoorbeeld:
      57 kg       = 22,2 = “normaal gewicht”
(1,60 x 1,60)

Tussen 20 en 25 heb je een normaal gewicht.  Vanaf 25 heb je overgewicht, en vanaf 30 ben je obees. Bij een BMI = 28 is de grens van een reëel gevaar.

  • Omtrek van de taille:
    1. vrouwen: vanaf 88 cm is er gevaar voor insulineresistentie
    2. mannen: vanaf 102 cm is er gevaar voor insulineresistentie

Door de manier waarop het vet zit verdeeld, kun je het risico inschatten. Vergeleken met de schade die een buik vol van metabool actieve vetzuren aanricht, die er net zo uitziet als een appel, richt de als een peer uitdijende lichaamsbouw geen enkele schade aan. Het is typisch voor vrouwen bij wie het subcutaan vet veeleer op de heupen zit, zo onbeweeglijk dat ze daar geen kilo kwijtraken.

En verder:

  • Je vermagert niet, zelfs al volg je een energiebeperkt dieet
  • Je verlangt constant naar zoetigheden
  • Je hebt een appelflauwte tussen 2 maaltijden in
  • ’s Morgens heb je een hoge suikerspiegel zelfs al ben je nuchter

Dit wijst op metabole stoornissen, de voorloper van diabetes type 2. Wil je er graag meer over weten, lees dan Van suiker tot obesitas.