Nutralife

Main Area

Opgelet! met statines, een medicijn waarvan de cholesterol verlaagt.

Posted on februari 9th, 2019

Er is iets opvallends aan geneesmiddelen. Overal in het lichaam waar een geneesmiddel de werking van een lichaamseigen stof remt, hindert het een of andere vitale stof elders in de stofwisseling. Zo ook statines. Statines zijn geneesmiddelen waarvan de cholesterol verlaagt. De afgelopen twintig jaar zijn statines een nieuwe remedie tegen vernauwde aders. Statines komen de synthese van cholesterol in de lever verstoren door het enzym te blokkeren waarmee de lever cholesterol maakt. Het enzym dat de lever gebruikt om cholesterol te maken is toevallig hetzelfde enzym als waarmee de stofwisseling co-enzym Q10 maakt. Daarna daalt zowel de cholesterol als het co-enzym Q10, nadat het enzym door statines onwerkzaam is gemaakt. En tegelijk met die afbouw van cholesterol zien statines kans de energieproductie te verstoren. Co-enzym Q10 is net zo nodig voor de energieproductie in de spieren als cholesterol onmisbaar is voor de opbouw van de celmembranen en hormonen. We kunnen geen co-enzym Q10 missen, en als het enzym ontbreekt, wat voor schade richt dit in de spieren aan. Het is genoeg om de spieren af te breken. Er zijn dus bijwerkingen. Eerst is er de spierpijn. Bij de meesten een beetje, bij sommigen geen klein beetje, zoals patiënten ondervinden die overgevoelig op statines reageren. Op bed liggen of in een stoel zitten maakt de pijn er niet beter op. En zelfs al wordt er dan al meteen besloten de medicatie stop te zetten, jaren later is de spierpijn er nog steeds. Er is iets van een onverenigbare paradox aan statines. Hartpatiënten kunnen dankzij statines overleven, maar ze hebben nagelaten te vertellen dat de spierafbraak een even groot gevaar voor het hart is, als LDL-cholesterol voor aderverkalking en dus ook voor het hart.

Dat er iets mis is met de spieren, bevestigt een bloedafname, net op het moment dat creatinekinase hoger dan normaal blijkt te zijn.

Iemand die statines neemt kan twee dingen doen. Een keer een bio-biefstuk eten. Precies het spiervlees van een geweid dier dat genoeg creatine en carnitine heeft om de spieren iets van hun kracht terug te geven. Maar de aderverkalking is er nog steeds. Wat niet lukt met statines, namelijk de aderverkalking stoppen, daar schijnt niacine als enige in te slagen. Niet toevallig is niacine het vitamine B3 dat nodig is voor de vetverbranding. Waarom vitamine B3 nu net zo goed is, is omdat nicotinezuur zowel LDL als Lp(a) in de verkalkte aders doet dalen, en geen klein beetje. Het is de beste remedie tegen een infarct. Mango, avocado, appels, perziken, hazelnoten, amandelen en walnoten, een paar volkoren boterhammen met tarwezemelen en zonnepitten verrijkt (of gemaakt van op steen gemalen tarwe) leveren de hoogste dosis vitamine B3 op. Varkenslever (licht gebakken) is net zo nuttig als noten en fruit, niet alleen om de dosis vitamine B3 in lever, maar omdat het helpt co-enzym Q10 weer op peil te krijgen.

Met het ouder worden krijgen steeds meer mensen last van een hoge cholesterol. Maar het is niet omdat de cholesterol een keer is gestegen, dat ze meteen een medicijn zo krachtig als statines hoeven te slikken. Laat de vetstofwisseling over aan natuurproducten die het tegen een hoge cholesterol kunnen opnemen: sterolen in noten en zaden, vitamine B3 in fruit, avocado, hazelnoten, amandelen, walnoten,… zij hebben evengoed baat bij de omega 3 in walnoten, lijnzaad of haring en makreel. Zonnepitten, tarwekiemen, soja, eidooier… voor hun dosis lecithine, wat voorkomt dat cholesterol neerslaat.

Zonder de antioxidanten te vergeten aanwezig in groenten en fruit, die al even waardevol als al de rest zijn gebleken om hart- en vaatziekten te bestrijden. Ze werken misschien niet zo krachtig als statines maar ze zijn onschuldig, en geschikt voor iedereen.